Clorofila, acel pigment verde al plantelor, este o substanta complexa, cu un rol foarte important in procesele de fotosinteza prin care oxigenul este eliberat din plante. S-a dovedit stiintific ca acest pigment pretios nu improspateaza doar aerul din mediul inconjurator, ci poate reda si sanatatea organsimului. Clorofila, alaturi de alte elemente nutritive din plantele verzi, ne ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi produsi de de o serie de substante toxice. Si, asa cum bine stiti, in zilele noastre este aproape imposibil sa evitam toti factorii poluanti, precum fumul de tigara sau pesticidele. Drept urmare, va invitam la o portie mare de verde crud!
Plantele verzi consumate sub forma de sucuri, salate sau in orice alta forma ce nu necesita preparare la temperatura inalta, pot vindeca organsimul de afectiuni hepatice, anemie, tulburari digestive, diabet, astm sau diverse forme de cancer. “Chimistul Richard Willstatter a aratat in urma cu aproximativ 100 de ani ca hemoglobina din sange are o compozitie asemanatoare cu cea a clorofilei. Pornind de la aceasta teorie, s-a constatat ca terapia verde duce rapid la imbunatatirea calitatii sangelui, drenarea ficatului, pansarea peretilor stomacali sau vindecarea diverselor inflamatii. Consumul de verdeturi reprezinta o modelitate rapida, accesibila si sanatoasa pentru a ne mentine in forma. Mararul, patrunjelul, telina, salata verde, spanacul, germenii de cereale si multe alte plante verzi pot fi surse excelente de clorofila. Pentru ca organismul sa beneficieze de elementele nutritive de care are nevoie, este indicat sa consumam zilnic cel putin o salata proaspata de verdeturi, la care putem adauga lamaie, condimente si ulei de masline. Cu cat alimentul este mai proaspat si mai verde, cu atat cantitatea de clorofila este mai mare. O resetare a metabolismului se poate face doar dupa o perioada de cateva luni, timp in care ati consumat o cantitate semnificativa de verdeturi”, ne asigura Maria Verdi, psihoterapeut si specialist in nutritie.
O reteta delicioasa!
Astazi va oferim reteta unei salate gustoase si bogate in clorofila. La Camara cu Merinde o gasiti sub denumirea de Salata verde cu seminte. Pentru preparare va sunt necesare frunze de salata, kale, baby spanac, rosii, naut, migdale, seminte de dovleac si susan. Puneti toate ingredientele intr-un bol, adaugati ulei de masline, stropiti cu putina lamaie si masa este gata! Asigurati-va ca toate produsele sunt proaspete pentru a va umple la maximum de energie.
Ce ar fi util sa cunoastem?
Germenii de broccoli contin o bogatie de glucide, vitamine si minerale, care va aduc un aport nutritiv important. Broccoli reprezinta o sursa excelenta de calciu, fier, vitamina C si fibre. Consumul regulat ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, combate reactiile alergice, ajuta la detoxifierea corpului si procesul de digestie, mentine sanatatea inimii.
Castravetele este bogat in proteine, vitaminele B1, B2, B3, C, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Datorita calitatilor terapeutice ajuta la tratarea iritatiilor intestinelor, reumatismului, gutei si arsurilor solare.
Spanacul vine cu un pachet complex de vitamine, precum B1, B2, B6, B9, C, E si K. Acesta este antianemic, nutritiv, ajuta la reglarea glicemiei in organism si are un efect hipotensiv.
Leusteanul conţine 1% ulei volatil. Este un bun stimulent cardiac luptand impotriva afectiunilor cardiace cronice, hipertensiunii, arteritei, este un stimulent al sitemului nervos central si are puterea de a trata dereglarile de apetit, tusea. De asemenea, ajuta la tratarea reumatismului si a bolilor renale.
Mararul nu este consumat doar pentru gustul sau minunat, ci si pentru combaterea insomniei, aterosclerozei, bolilor cardiace, stimularea digestiei si a activitatii renale.
Patrunjelul este vedeta bucatariei romanesti. Are efecte terapeutice excelente in combinatie cu alte legume, precum morcovul sau telina. Frunzele de patrunjel sunt benefice cand vine vorba de bolile hepatice, anorexie, guta, dermatoze, celulita sau reumatism.
Salata este o planta depurativa, remineralizanta, calmanta, antispastica, digestiva, detoxifianta, stimuleaza secretiile salivare si gastro-intestinale, stimuleaza eliminarea bilei in intestin, protejeaza ficatul. In scop terapeutic poate fi folosita pentru durerile stomacale, palpitatii, spasme viscerale, litiaza renala, guta, diabet zaharat, inflamatii intestinale, hepatita si in cazul afectiunilor respiratorii.