Tusim, stranutam, ne doare gatul, ne ustura ochii, ne simtim epuizati, ba chiar avem si frisoane. Cam acestea sunt starile prin care trecem odata cu venirea sezonului rece. Pentru a sta cat mai departe de gripa este nevoie sa ne intarim organismului, sa crestem imunitatea.
Cum reusim acest lucru? Iata cateva sfaturi care va ajuta sa va mentineti corpul sanatos de-a lungul iernii:
- Vitamina C este cel mai bun aliat pentru intarirea sistemului imunitar. Citricele reprezinta cea mai bogata sursa de vitamina C. Puteti alege si suplimente nutritive, insa vitamina este cel mai bine absorbita de organism atunci cand provine din surse alimentare. Portocalele, grepfrutul, lamaile, clementinele si kiwi ar trebui sa fie nelipsite din meniul zilnic. Printre legumele cu continut ridicat de vitamina C se numara ardeii, patrunjelul, legumele verzi cu frunze, conopida, sparanghelul si cartofii. Propolisul vine cu succes in completarea vitaminei C.
- Usturoiul este un adevarat antibiotic natural. Acesta face minuni cand vine vorba de tratarea racelilor. Leacurile batranesti ne-au lasat mostenire o reteta simpla. Inghitim un catel de usturoi pe zi (taiat in cateva bucatele) si in mai putin de o saptamana ne punem pe picioare.
- Ceapa face parte, de asemenea, din categoria antibiotice naturale. Siropul de ceapa rosie cu nuca este un bun tratament naturist, excelent pentru tratarea tusei si inflamatiei la nivelul gatului. Cum il obtinem? Se spala doua cepe rosii fara a fi curatate de foi. Alegem sapte nuci pe care le spalam si le zdrobim. Le pastram atat coaja lemnoasa, cat si miezul. Cepele si nucile se fierb in 1.5 litri de apa, pana scade toata apa. La final trecem compozitia prin sita si siropul este gata. Dupa ce se raceste compozitia putem adauga putina miere. Siropul se bea ori de cate ori este necesar.
- Un alt tratament naturist este siropul de ridiche neagra. Acesta ajuta la tratarea tusei si intareste sistemul imunitar. Spalati o ridiche neagra si o asezati intr-un bol, cu frunzele in sus. La acel capat faceti o scobitura pe care o umpleti cu miere naturala. Asezati ridichea langa o sursa de caldura si dupa aproximativ sase ore veti observa ca aceasta va lasa un sirop. Este recomandat sa consumati o lingurita de sirop de trei ori pe zi. Umpleti scobitura cu miere ori de cate ori goliti orificiul de sirop. Aruncati ridichea atunci cand coaja se stafideste.
- Am lasat la final un aspect foarte important care va ajuta sa va mentineti organismul de fier deoarece nu face parte din categoria alimente. Este vorba de odihna si inlaturarea stresului. Imunitatea scade atunci cand sunteti epuizati, cand nu va odihniti cel putin sapte – opt ore pe noapte si cand treceti prin perioade solicitante. Stresul este cel mai mare inamic al imunitatii. De aceea, va dorim nopti odihnitoare in care corpul are timp sa isi incarce rezervorul de energie si cat mai multe momente dedicate sufletului vostru. Relaxati-va, mergeti la un masaj, faceti activitati care va aduc pace mintii.
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…