Va povesteam in articolul trecut ca proteinele sunt pietrele de temelie care stau la baza constructiei organismului. Acestea contribuie la dezvoltarea tesuturilor si dau energie corpului, fapt pentru care va sfatuim sa le includeti frecvent in meniu.
Proteina vegetala provine din surse diverse, fiecare sursa avand in compozitie o parte dintre cei noua aminoacizi esentiali care formeaza o proteina “completa”. De aceea, este important sa alegeti zilnic alimente cat mai diversificate pentru a va asigura un aport complet de proteina. Iata cateva retete care va asigura aceasta diversitate.
Supa crema de fasole
Fasolea este o sursa excelenta de proteine. Va spuneam ca 100g de fasole contin 21g proteine. Iata ce ingrediente ne sunt necesare pentru prepararea supei din retetarul Taniei Bordianu: 350g fasole alba fiarta, 2 morcovi medii, 1 ceapa, 1 ardei rosu, 2 linguri de pasta de tomate, 2 lingurite de cimbru uscat, sare neiodata dupa gust, 1,5 litri de apa, patrunjel proaspat.
Punem o cratita cu 1,5 litri de apa pe foc, intre timp curatam morcovii ceapa si ardeiul. Cand apa a dat in clocot punem legumele taiate si le lasam sa fiarba la foc mic, aproximativ 15-20 de minute. Cand legumele sunt fierte, stingem focul. Scurgem fasolea de surplusul de apa si o punem peste supa de legume. Adaugam cimbrul si pasta de tomate. Cu ajutorul unui blender pasam toate ingredientele, pana devine supa cremoasa.
Mancare de naut
Pentru a prepara aceasta reteta bogata in proteine aveti nevoie de 500g naut fiert, 1 ceapa mare, 2 morcovi, 300g ciuperci, 1 lingura de seminte de mustar, 5 linguri de pasta de tomate, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de curry, 1/2 lingurita cumin, 2 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel proaspat, sare neiodata. Intr-o tigaie mare se pun 2 linguri de ulei si 2 linguri de apa.
Dupa ce tigaia s-a incins, adaugam boabele de mustar, ceapa si morcovii tocati, punem capacul si lasam la foc mic timp de 10 min, amestecand din cand in cand. Cand legume sunt aproape gata aduagam ciupercile curatate si tocate si mai lasam 15 minute la foc mic. Cand ciupercile sunt gata adaugam nautul fiert cu tot cu zeama, apoi adaugam pasta de tomate, usturoiul zdrobit, curry si cumin. Lasam la foc mic inca 5-8 minute. La final adaugam patrunjel proaspat tocat pentru un plus de aroma.
Va invitam sa consultati meniul saptamanal de la Camara cu Merinde. Includem acest preparat frecvent si va asiguram ca este extrem de gustos.
Pateu de seminte de dovleac
Aceasta reteta delicioasa este gata in doar 20 de minute. Aveti nevoie de 200g seminte de dovleac hidratate, 4 linguri de pasta de susan (tahini), 4 linguri de seminte de floarea soarelui, sucul de la o jumatate de lamaie, 5 linguri de apa, 3 catei de usturoi, 1 lingurita de turmeric, 100g rosii deshidratate si sare neiodata.
Semintele se dovleac se hidrateaza minim 4 ore, se scurg de apa, se pun in robot impreuna cu semintele de floarea soarelui si se maruntesc. Adaugam pasta de susan, sucul de lamaie, usturoiul zdrobit, rosiile deshidratate, turmeric si sarea. Se paseaza toate ingredientele in robot pana obtinem o pasta. Pateul se serveste cu felii de dovlecel sau castravete crud.
Budinca de chia cu superalimente
Acest desert hranitor recomandat de Tania ne-a cucerit. Va sunt necesare: 1 pahar de lapte vegetal, 1/2 pahar de seminte de chia, 2 linguri de sirop de smochine, 2 banane, 4 linguri de boabe de cacao zdrobite, 4 linguri de fulgi de cocos, 1 lingura de maca, 1/2 lingurita de scortisoara, 2 piersici, 1/4 de cana de nuci.
Turnam laptele vegetal peste semintele de chia, adaugam scortisoara si maca, amestecam bine si le lasam sa se hidrateze 10 minute. Compozitia se va intari si va arata ca o budinca. Intre timp taiem fructele si pregatim celelalte ingrediente.
Intr-un pahar lipim bananele de marginea interioara, apoi turnam budinca de chia. Ornam cu piersici, nuci, cocos, baobe de cacao si sirop de smochine.
Va dorim pofta buna la proteine!