Undeva in nordul Pakistanului traieste cea mai longeviva populatie din lume, care respecta obiceiuri vechi ce o feresc de boli, mostenite de la strabuni. Modul in care traiesc acesti oameni numiti Burusho, locuitori din zona Hunza, efortul fizic pe care il depun zilnic, ce alimente consuma, cu ce se hranesc in post, toate aceste aspecte contribuie la calitatea vietii lor. Si daca vorbim despre viata, poporul Hunza o are din plin.
Dovada vie a beneficiilor aduse de un stil de viata sanatos
Oamenii Burusho traiesc in medie 100 de ani si nu stiu ce inseamna cancerul. Longevitatea acestora i-a determinat pe antropologi sa studieze stilul lor de viata, sa afle mai multe despre alimentatia si obiceiurile lor.
Un interes deosebit pentru poporul Hunza a aratat si scriitorul J. I. Rodale, numit si “Mr. Organic”, scriind in 1955 cartea “The Healthy Hunzas”. De-a lungul vietii, acesta si-a alocat mult timp pentru a studia importanta culturilor organice pentru sanatate, oferind publicului sfaturi pentru o nutritie echilibrata si un stil de viata sanatos prin intermediul revistelor sale “Organic Farming and Gardening” si “Prevention”.
In cartea “The Healthy Hunzas”, J. I. Rodale sustine ca la baza longevitatii oamenilor Burusho stau exercitiile fizice, aerul curat si consumul de alimente sanatoase organice precum caisele uscate si migdalele. J. I. Rodale i-a mentionat frecvent in revista “Prevention” spunand ca sunt dovada vie a beneficiilor aduse de un stil de viata sanatos. Vara, acestia se hranesc in special cu fructe si legume, in timp ce iarna au o dieta bazata pe fructe uscate si cereale.
Majoritatea alimentelor sunt consumate crude, sunt naturale si provin din agricultura proprie. Despre carne putem spune ca este aproape inexistenta in meniu. Oamenii Burusho folosesc sare in cantitati foarte mici si nu obisnuiesc sa consume alcool sau zahar. Dulciurile sunt gatite cu ajutorul indulcitorilor naturali precum mierea sau fructele uscate.
Noi, cei de la Camara cu Merinde, am fost impresionati de stilul de viata al acestei populatii si ne bucuram sa observam ca avem multe obiceiuri alimentare in comun. Va incurajam sa urmati aceste sfaturi si sa observati cum va simtiti. Apropierea de natura face minuni, asa cum dovedeste cazul de fata.
Obiceiuri care vindeca
Traditia din Hunza ii determina pe locuitori sa tina in primavara un post de aproximativ doua luni de zile. In toata aceasta perioada, ei se hranesc doar cu suc de caise uscate. Nutritionistii ne invata ca un consum crescut de caise intareste sistemul imunitar si protejeaza corpul impotriva cancerului. Un alt obicei care pare sa le intareasca organismul este baia in apa rece. Oamenii Burusho intra in apele reci ale raului chiar si atunci cand afara sunt temperaturi sub zero grade.
Poporul Hunza ne arata ca daca vrem sa ducem o viata lunga si sanatoasa este nevoie sa fim vegetarieni, sa depunem efort fizic, sa fim mereu in miscare, insa intr-un ritm constant. Aceste reguli nu ne ofera doar ani de viata, ci si o stare de bine.