Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră… culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde să ne aducem împreună aminte de gusturile româneşti. Am pregătit o serie de preparate inspirate din reţete tradiţionale, reinterpretate după reguli vegane. Iată cu ce vă răsfăţam zilele acestea:
- Supă cremă bicoloră. Cu tricolorul în suflet, vă puteţi bucura de o supă hrănitoare pe bază de cartofi, ardei gras, ţelină, ceapă, praz, morcov, păstârnac, lapte de cocos, usturoi, ghimbir, verdeaţă şi condimente. Hrănitoare, nu-i aşa?!
- Praz cu măsline. Acesta este un alt preparat gustos care ne poartă cu gândul către mâncarea de praz pregătită de mama în copilărie.
- De la o asemenea sărbătoare nu pot lipsi sărmăluţele cu mămăliguţă. Ciupercile şi hrişca nu au făcut niciodată “casă” mai bună sub acoperişul unei frunze de varză murată. Ele vin acompaniate de tradiţionala mămăliguţă.
- Ce părere aveţi dacă vă spunem că săptămâna aceasta puteţi comanda o porţie delicioasă de fasole cu cârnaţi? Este o reţetă deosebită, pe bază de ingrediente vegane.
Centenarul Marii Uniri
Amintim că anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire ce a avut loc pe 1 decembrie 1918. Aceasta reprezintă formarea statului național român, respectiv unirea provinciilor românești cu România. Iniţial, pe data de 27 martie 1918, a avut loc unirea Basarabiei cu România, ulterior, pe 28 noiembrie 1918, Bucovina s-a unit cu România. Cea de-a treia dată memorabilă este 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, motiv pentru care în curând vom spune “La mulţi ani, România!”.