Daca doriti sa renuntati la zahar nu inseamna ca trebuie sa renuntati la dulciuri. Puteti consuma prajituri fara a va face griji ca veti lua in greutate, atat timp cat retetele sunt preparate cu indulcitori naturali.
La Camara cu merinde am ales sa folosim zaharul de cocos, mierea, siropul de curmale si extractul de stevia in loc de zaharul obtinut prin procedee chimice.
Mierea este unul dintre cele mai complexe alimente cu o importanta valoare terapeutica. Aceasta depaseste bariera unui simplu indulcitor pentru ca are in compozitie vitamine (B, C, A, D si K), aminoacizi, acizi organici, minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom si iod), enzime provenite de la albine, bioflavonoizi si antioxidanti.
Mierea ne ajuta sa avem un tonus bun si ne umple de energie, fiind cel mai puternic energizant natural cunoscut. Corpul primeste imediat caloriile si mineralele de care are nevoie, fiind un aliment foarte usor de asimilat.
Mierea actioneaza ca un antiinfectios natural la nivelul tubului digestiv, cailor respiratorii, la nivelul pielii si al mucoaselor. Aceasta functioneaza, de asemenea, ca un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Un alt beneficiu important este reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni. Mierea poate fi folosita pentru prevenirea aparitiei mai multor boli, precum diabetul, obezitatea, caria dentara, constipatia, osteoporoza, menopauza prematura, lipsa de calciu si de magneziu, tulburari de crestere la copii.
Mierea poate fi folosita atat la indulcirea bauturilor, cat si in prajituri. Va recomandam sa nu o folositi la temperaturi inalte pentru ca aceasta isi pierde din proprietati.
Zaharul din nuca de cocos este obtinut din seva florilor cocotierului. A fost utilizat secole la rand in regiunile unde infloresc cocotierii, precum Asia de Sud-Est. In prezent este cunoscut in toata lumea datorita proprietatilor sale nutritive. Zaharul din nuca de cocos are un indice glicemic scazut, respectiv 35, este bogat in antioxidanti, nutrienti, minerale si vitamine (potasiu, magneziu, zinc, fier, vitaminele B1, B2, B3, B6 si vitamina C). Acest indulcitor este deosebit datorita gustului fin de caramel. Va recomandam sa il folositi la indulcirea bauturilor, cocktail-urilor sau in felurite deserturi.
Siropul de curmale este un alt indulcitor natural care poate inlocui cu succes zaharul. Acesta contine calciu, fier, magneziu, potasiu si cupru.
Cu putina imaginatie acest aliment poate fi folosit la salate, supe, sosuri si marinade pentru preparate asiatice sau orientale. Veti obtine un gust dulceag placut.
Extractul de stevia este un indulcitor natural cu 0 calorii si, cu toate acestea, este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Substanta dulce numita dulcostevina se extrage din frunzele plantei stevia rebaudiana, o planta salbatica ce provine din zona Americii de Sud. Stevia a fost folosita initial catre triburile de guarani din Paraguay pentru scaderea in greutate, pentru tratarea infectiilor din plagi, pentru tratarea infectiilor si pentru a scapa de umflaturile picioarelor. De asemenea, guaranii foloseau extractul natural pentru a trata depresia. In prezent, stevia rebaudiana este plantata in toata lumea.
Desoperirea s-a dovedit a fi o revolutie in domeniul alimentar. Studiile publicate in American Journal of Epidemiology arata ca stevia are in compozitie kaempferol care poate reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%. Efectele benefice ale extractului de stevia nu se opresc asici.
Acesta scade concentratia zaharului si glucozei din sange, scade pofta de mancare, de a fuma si de a consuma alcool. Stevia are in compozitie anumite glicozide care ajuta la dilatarea vaselor de sange, eliminarea sodiului din organism si a cantitatii de urina. Consumata intr-o doza mai mare, stevia scade tensiunea arteriala.
Stevia poate fi folosita atat la indulcirea cafelei, ceaiurilor, cat si la prajituri, deoarece isi pastreaza valorile nutritive la temperaturi de pana la 200 grade C. Este ideal pentru compotul de fructe pentru ca nu produce fermentatie si il putem pastra in camara mai mult timp.
Va recomandam sa folositi patru picaturi de extract de Stevia in locul unei lingurite de zahar. Daca folositi stevia pulbere, tineti cont ca o lingurita de indulcitor este echivalentul unei cani de zahar.
Va dorim o viata la fel de dulce, insa mai sanatoasa!