Corpul nostru poate fi asemanat cu o masina care functioneaza in functie de combustibilul cu care este alimentata. Daca motorina sau benzina sunt de slaba calitate sau daca motorul nu primeste aditivi, piesele masinii incep sa cedeze. Asa se intampla si cu organismul care primeste hrana artificiala, care nu beneficiaza de suficiente vitamine si minerale. Functionarea este una deficitara iar organele incep treptat sa cedeze. Vestea buna este ca celulele corpului se reinnoiesc permanent si putem oricand sa alegem combustibil bogat in elemente nutritive, care ne ajuta sa functionam fara a ne pune organismul in pericol.
Este uimitor cum simpla modificare a alimentatiei ne poate reface intregul corp si ne mentine sanatosi. Maria Verdi, psihoterapeut si specialist in nutritie, ne explica cum functioneaza mai exact organismul. „Corpul este precum un reactor nuclear ce functioneaza la rece, respectiv la 37 grade Celsius, iar materialele necesare schimbarii sunt alimentele. Organismul prelucreaza alimentele ingerate printr-un proces complex din care rezulta hrana celulara. Si cand spunem hrana celulara ne gandim la vitamine, minerale, aminoacizi, glucoza, acizi grasi si apa. Enzimele din corp se ocupa de procesul digestiv prin care hrana este adusa la stadiul de nutrienti. In limbaj biochimic putem spune ca acestea sunt inductorii si catalizatorii proceselor ce au loc in micile reactoare pe care le numim celule.”
Primele semne care ne indica existenta unor probleme in functionarea organsimului sunt lipsa de chef, de energie si prezenta unei stari nejustificate de oboseala. Acesta este momentul in care ar fi bine sa analizam ce tip de combustibil oferim corpului.
Atentia ar trebui indreptata asupra calitatii alimentelor si nu asupra cantitatii. „Dupa ce ne-am asigurat ca organismul este corect alimentat este benefic sa avem grija de o digestie corecta, de circulatie si reactii biochimice optime, pentru ca toate duc in final la acelasi rezultat: cantitatea si calitatea energetica eliberata in organism. Nutrientii sunt preluati corespunzator din alimente doar in momentul in care avem o masticatie corecta, o buna digestie gastrica si intestinala, iar secretiile hepatice si pancreatice sunt nealterate.
Corpul nostru contine sute de enzime, insa pentru procesul de digestie sunt necesare in special trei: ptialina, acidul clorhidric si pepsina. Ptialina este secretata la nivelul cavitatii bucale si este produsa in functie de calitatea alimentului, apetit, masticatie, stare psihica si calitatea mediului in care luam masa.
De exemplu, dulciurile naturale sunt metabolizate in cavitatea bucala cu ajutorul ptialinei, iar digestia gastrica si intestinala este redusa. De aceea este nevoie sa mestecam cat mai mult alimentul. Acidul clorhidric ajuta la digestia grasimilor si la predigestia proteinelor. Pepsina este cea care digera intr-un final proteinele. Acidul clorhidric si pepsina se afla la nivelul gastric si depind tot de calitatea alimentului, stare psihica, masticatie si apetit. Odata ce a trecut prin aceste procese de metabolizare, hrana ajunge in intestinul subtire unde celule se ocupa de absorbtia nutrientilor care, odata ajunsi in sange, ajuta la refacerea sistemului osos, muschilor, sangelui etc. In urma acestui proces raman si resturi metabolice care sunt eliminate prin piele sub forma transpiratiei, pe cale respiratorie sau prin scaun”, a adaugat Maria Verdi. Daca una dintre cele patru etape ale digestiei nu functioneaza corespunzator, se produce o reactie in lant si intregul proces digestiv este alterat. Semnalele pot fi urmatoarele: balonari, dureri stomacale, modificari ale greutatii, tulburari ale somnului, lipsa de energie, tensiune, unghii care se rup usor sau par lipsit de stralucire.
Noi, Camara cu Merinde, alegem alimentele tinand cont de motto-ul „Life is too good to eat bad food”!