Săptămâna trecută v-am promis că urmează un articol “delicios”, cu reţete de toamnă, pe bază de dovleac. Acest fruct nu este doar un aliment bogat în elemente nutritive, ci şi un ingredient ce dă savoare preparatelor şi vă răsfaţă, indiferent de forma sub care îl consumaţi. Fie că vorbim despre aperitiv, supe sau desert, dovleacul este la fel de gustos. Seminţele acestuia sunt foarte hrănitoare şi aromate. Chiar vom începe cu o reţetă pe bază de seminţe de dovleac.
Pateu de seminţe de dovleac. Tania Bordianu a dat naştere acestei gustări excelente. Pentru pregătire vă sunt necesare următoarele ingrediente: 200g seminţe de dovleac hidratate, 4 linguri de tahini, 4 linguri de seminţe de floarea soarelui, sucul de la o jumătate de lămâie, 5 linguri de apă, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă de turmeric, 100g roşii deshidratate şi sare neiodată. Seminţele de dovleac se hidratează minim 4 ore, se scurg de apă şi se pun în robot împreună cu seminţele de floarea soarelui şi se mărunţesc. Adăugăm pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, roşiile deshidratate, turmericul şi sarea. Se pasează toate ingredientele în robot până obţinem o pastă. Pateul se serveşte cu felii de dovlecel sau castravete crud.
Supă cremă de dovleac. Pentru preparare aveţi nevoie de 1 kg dovleac, 1 morcov, 1 ţelină mică, 1 păstârnac, 200 ml lapte de soia, 1/2 linguriţă nucşoară, 1 lingură ulei de măsline, sare şi piper. Punem la fiert morcovul, ţelina şi păstârnacul. Când sunt pe jumătate fierte, adăugăm dovleacul. După ce au fiert, le punem în blender împreună cu laptele de soia şi adăugăm treptat supa în care au fiert legumele, până obţinem o pastă fină. Adăugăm nucşoara, uleiul, sarea, piperul şi supa este gata.
Spaghete de morcov şi dovleac. Aveţi nevoie de 1 morcov mare, 1 dovleac mediu (cu gât lunguieţ), 1 ceapă, 1/2 cană de boabe de mazăre, 1/4 de cană de seminţe de dovleac, 2 linguri de ulei de măsline sau de cocos şi cimbru. Obţinem spaghetele de dovleac şi de morcov cu ajutorul spiralatorului. Ne folosim de partea lunguiaţă a dovleacului, căruia îi ajustăm diametrul până când încape în spiralator. Tragem la tigaie mazărea cu ceapa tăiată cubuleţe şi asezonăm cu sare după gust. Tragem la tigaie 2-3 minute spaghetele de morcov şi dovleac, la foc iute (pentru o textură al dente) iar la final adăugăm în tigaie mazărea, ceapa, seminţele şi amestecăm. Adăugăm un praf de cimbru peste pastele fierbinţi.
Dovleac copt cu fistic a la Tania. Vă sunt necesare: 1 felie mare de dovleac, 10 curmale fără sâmburi, 30 g de fistic crud, 1 lingură ulei de cocos şi 1 linguriţă de scorţişoară. Pentru început, se încălzeşte cuptorul la 180 grade. Felia de dovleac se unge cu uleiul de cocos şi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. După ce dovleacul s-a copt adăugăm curmalele mărunţite, fisticul şi scorţişoara. La final adăugăm sirop de struguri şi obţinem un desert savuros.