Probabil ştiţi cât de importantă este masa de seară pentru un somn odihnitor, o siluetă suplă şi un organism sănătos. Este important să consumăm alimente uşor de digerat, care nu pun la treaba sistemul digestiv peste noapte. De asemenea, specialiştii în nutriţie ne recomandă să luăm masa cu două – trei ore înainte de culcare, în funcţie de energia pe care urmează să o depunem, pentru a evita senzaţia de disconfort dată de un stomac plin şi pentru a sta departe de kilogramele în plus.
Bananele, ovăzul, mierea sunt cunoscute drept alimente care ajuta la un somn liniştit. Ce altceva putem să mai consumăm după ora 18.00? Haideţi să descoperim în rândurile de mai jos.
Varza de Bruxelles la cuptor este o alegere excelentă pentru cină. Pe lângă faptul că este foarte uşor de digerat, are un conţinut caloric foarte mic şi conţine numeroase vitamine şi minerale. Pentru preparare aveţi nevoie de 500 g varză de Bruxelles, 2 linguri ulei de cocos, 2 linguri ulei de măsline, 2 lime sau două lămâi stoarse, 50 grame miez de nucă, sare după gust şi fulgi de chili. Se spală verzele de Bruxelles şi se taie pe jumătate. Se ung cu ulei de cocos şi apoi se presară sarea şi fulgii de chili. Se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se introduc la cuptor pentru 10-15 minute la 220 grade şi încă aproximativ 10 minute la 150 grade. Dressingul se prepară din sucul de lime sau lămâie, uleiul de măsline şi din nuci. Se amestecă ingredientele şi se toarnă peste varza scoasă de la cuptor.
Pentru o masă uşoară şi în acelaşi timp hrănitoare, vă recomandăm să alegeţi salata tabouleh. Este o reţetă libaneză uşor de preparat, pe care şi-a pus amprenta Tania Bordianu. Ingredientul principal, pătrunjelul, este bogat în vitamina B12, acid folic, calciu, betacaroten, vitamina C şi vitamina K. Pentru preparare aveţi nevoie de 2-3 legături de pătrunjel proaspăt, 2 roşii, 1 ceapă, 1/2 cană de cous-cous integral, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, 1 căţel de usturoi (opţional) şi sare neiodata. Peste cous-cous se toarnă o cană de apă fiartă şi se acoperă pentru câteva minute. După ce s-a absorbit toată apa, se lasă descoperit să se răcească. Pătrunjelul se spală şi se toacă fin. Se mărunţesc ceapa, roşiile şi se amestecă cu zeama de lămâie. Se adaugă cous-cous rece, pătrunjelul tocat, sarea şi uleiul de măsline. Se mai poate adăuga un căţel de usturoi zdrobit şi cina este gata!
Supele de legume sunt mereu o alegere bună pentru masa se seară. Supa cremă de dovlecei este una dintre preferatele noastre, mai ales în aceste zile când serile devin din ce în ce mai răcoroase. Sunt necesare următoarele ingrediente: 2 dovlecei, 2 linguri de ulei de măsline, ceapă verde, pătrunjel şi sare neiodata. Prepararea reţetei este foarte simplă. Se fierbe doar unul dintre dovlecei; pe celălalt îl păstraţi crud. Se pun în blender dovleceii, împreună cu o cană din apa în care a fost fiert dovlecelul şi se amestecă până la obţinerea unei supe creme. Pentru un gust desăvârşit, se serveşte cu smântână de caju cu usturoi şi se ornează cu pătrunjel proaspăt şi ceapă verde.
De această dată nu vă vom recomanda şi desert pentru că nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm dulciurile seara, odată cu prăjelile, preparatele pe bază de cartofi şi orez.