Am consultat reviste de specialitate, am ascultat sfaturile nutriţioniştilor, am răsfoit cărţi ale oamenilor de ştiinţa ce studiază lumea vegană, am urmărit documentare şi talk show-uri pe această temă. Informaţia consideram că este cheia către alegeri corecte. Tot aceasta ne motivează să mergem înainte pe drumul ales, cel al veganismului, arătându-ne cum se întăreşte organismul ce nu primeşte carne şi cum înfloreşte planeta fără agresiunea omului. Astăzi ne vom lua porţia de informaţie din declaraţiile unor persoane publice, dornice să împărtăşească experienta dobândită odată cu adoptarea stilului de viaţa vegetarian, vegan sau raw-vegan.
Cristela Georgescu: “Nu îmi mai plac abordările de genul: „X trucuri/sfaturi pentru a obține Y”. Ne concentrăm parcă prea mult pe hrana materială și neglijăm hrana de dincolo de hrană: emoțiile, gândurile, spiritualitatea, relațiile, vocația. Specia umană e singura confuză în privința hranei pe care trebuie să o consume. Este preocupată în mod obsesiv de hrana din farfurie și mai puțin de hrană pentru minte și suflet. Și asta pentru că s-a îndepărtat inconștient de sine, de Dumnezeu ca expresie a iubirii necondiționate, de natură și de legile ei. Natura și inima au în ele toate răspunsurile. Noi suntem cei care nu avem disponibilitatea și timpul de a ne acorda la ele. Știm că mâncăm sănătos atunci când ne ridicăm de la masă ușori, plini de vitalitate, de energie și de sete de cunoaștere. Știm că mâncăm sănătos când corpul nostru funcționează impecabil, este flexibil, pielea este curată, netedă, elastică și frumos mirositoare, părul pigmentat și strălucitor, unghiile, dinții și ochii sănătoși, somnul profund și odihnitor, când mintea este clară, răbdătoare, deschisă și recunoscătoare, când inima e plină de iubire, calm, liniște, blândețe.”, a declarat Cristela Georgescu într-un interviu pentru Dăscălim.ro.
Dr. Liviu Deacu: “Orice specie de mamifer se caracterizează prin faptul că mama trebuie să alimenteze sugarul cu lapte, până la înțărcare. Încercați să îmi numiți o singură specie de mamifer la care puiul mai primește lapte dincolo de vârsta înțărcării. Nu cred că o să găsiți. Este foarte evident că natura a făcut în așa fel încât laptele matern și acela al speciei tale – nu din alte specii – este necesar până la vârsta înțărcării. Dincolo de vârsta înțărcării, să fie foarte clar acest lucru, nu există nicio necesitate de niciun fel de lapte animal, nici măcar din specia proprie.”, a declarat dr. Liviu Deacu, medic specialist medicină internă şi nutriționist-dietetician, pentru veganinromania.ro.
George Florescu: “Am slăbit involuntar vreo 5-6 kilograme. Asta în trei luni de când am devenit vegan, iar de atunci mă menţin. Nu am slăbit din masa musculară, poate a fost o detoxifiere. Am pierdut poate puţină forţă, dar am câştigat enorm la rezistenţă, agilitate şi recuperarea de după efort. Îmi amintesc că am jucat un meci în Cipru, 75 de minute, am luat cartonaş roşu, iar a doua zi m-am antrenat cu cei care nu au jucat deloc. Era un antrenament intens, dar m-am simţit extraordinar. Înainte, după ce am trecut de 30 de ani, eram obosit prin minutul 45, dar după ce am început să mănânc vegan nu am mai simţit oboseala. La meciul cu Dinamo n-am simţit nici crampe, nimic.
Am citit un articol despre Messi, că este vegan din 2014. Sunt foarte mulţi jucători în NBA, există un jucător de fotbal american de 130 de kilograme care este vegan. Mai sunt mulţi în sporturi de rezistenţă, în atletism, ciclism.”, a declarat pentru ProSport fotbalistul George Florescu, fostul mijlocaş al naţionalei.
Monica Tarbă: “După toți anii petrecuți în bucătăria vegană am descoperit cât de important este de fapt rolul alimentației în viața omului. Și cum fiecare decizie luată la ora mesei are un impact mare asupra mediului înconjurător și a celorlalte ființe. Ca să pot aprofunda cunoştinţele pe partea aceasta am decis să mă înscriu la cursul Plant-based Nutrition din cadrul Centrului de Studiu pentru Nutriție T. Colin Campbell, al Universității ECornell din New York. T. Colin Campbell este autorul cărții Studiul China. Una dintre cele mai citite și controversate cărți de nutriție de până acum. Iar cursul pe care l-am urmat are la bază singurul studiu făcut pe parcursul a mai bine de 30 de ani în care se observă relația dintre proteina animală (cazeina) și apariția cancerului.”, a declarat Monica Tarbă, vegan chef, pentru travelandbeauty.ro.