Anotimpul rece nu aduce doar temperaturi scăzute, ci şi o stare permanentă de oboseală, răceli repetate, piele uscată şi impulsul de a mânca peste măsura obişnuită. Frigul ne ţine mai mult timp în casă, cu tentaţia de a deschide mai des frigiderul. Pentru a ne menţine organismul sănătos în aceste condiţii, în nici un caz nu este nevoie să consumăm alimente grase sau foarte consistente, ci să respectăm mici sfaturi date de nutriţionişti.
De exemplu, specialiştii în nutriţie ne recomandă să ne îndreptăm atenţia către alimentele bogate în vitamina C. Aceasta este esenţială dacă dorim să stăm departe de viroze şi să întărim imunitatea organismului. Ardeiul gras roşu, pătrunjelul, broccoli, varza, roşiile, sparanghelul, ţelina, spanacul, ceapa, castraveţii, zmeura, ananasul, portocalele, lămâile, grapefruitul, afinele, kiwiul, papaia, merele, avocado, toate vin cu o cantitate semnificativă de vitamina C. În acelaşi timp, nutriţioniştii ne sfătuiesc să avem un aport crescut de fier, zinc şi magneziu, minerale ce ne menţin sănătatea de-a lungul sezonului rece. Acestea ajung în organism tot cu ajutorul unei diete bogate în fructe şi legume.
Cartoful poate deveni aliment de bază în zilele răcoroase deoarece conţine mai multe fibre decât bananele şi o cantitate mai mare de vitamina C faţă de un fruct de avocado. Cartoful, fiind foarte hrănitor, bogat în nutrienţi, ne ridică nivelul de energie şi ne îmbunătăţeşte starea de spirit.
Hidratarea eficientă (cantităţi mici şi dese de apă) nu este o necesitate doar vara, aerul rece şi uscat contribuind la pierderea lichidelor din organism. Drept urmare, regula celor 2 litri de lichide pe zi este valabilă şi iarna. Un organism bine hidratat are puterea de a face faţă răcelilor şi infecţiilor. Ceaiul poate completa cu succes cantitatea de apă necesară zilnic, fiind o băutură plăcută şi binevenită în zilele friguroase. Acestea sunt motivele pentru care este bine să aveţi un plan de alimentaţie cât mai eficient. Iată trei reţete care sperăm să vă fie de folos:
O supă delicioasă şi consistentă pentru sezonul rece este supa Minestrone. Pentru preparare aveţi nevoie de 1 ceapă mare, 2 morcovi, 2 cartofi mari, 1 dovlecel, 1 ardei roşu, 1 ardei galben, 3-4 căni de fasole fiartă, 2 litri de apă, 2 linguriţe de curry, 1 linguriţă de turmeric, 1 legătură de pătrunjel, sare neiodata şi 2 linguri de ulei de măsline. Tocăm toate legumele (ceapa, morcovul, dovlecelul, ardeii şi cartofii). Într-o tigaie încingem 2 linguri de ulei de măsline, adăugăm toate legumele şi le sotăm la foc mic aproximativ 15 min, amestecând din când în când. Într-o oală punem la fiert 2 litri de apă. După ce a fiert apa, adăugăm toate legumele sotate şi le lăsăm cinci minute la foc mic. Când legumele sunt gata, adăugăm fasolea fiartă, curry, turmeric, sarea şi lăsam supa să fiarbă încă 5 minute, la foc mic. La final stingem focul şi adăugăm pătrunjelul tocat.
Tania Bordianu ne-a cucerit cu o reţetă de chiftele de spanac cu quinoa, numai bune pentru a ne vitaminiza organismul. Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 2 căni de spanac proaspăt, 1 cană de mazăre proaspătă sau congelată, 2 căni de quinoa fiartă, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de fulgi de ovăz, 1/2 linguriţă chimen, 1/2 linguriţă de coriandru, 1/2 linguriţă de turmeric şi sare neiodata. Spanacul şi mazărea decongelată se pun în robot şi se mărunţesc. Adăugăm boabele de quinoa fierte şi scurse de apă, usturoiul zdrobit, chimenul, coriandrul, turmericul, sarea şi fulgii de ovăz. Amestecăm bine toate ingredientele, modelăm chiftelele şi le punem la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade. După ce le scoatem de la cuptor le putem rumeni pe grill.
O reţetă excelentă, ce ne apără de răceli, este Smoothieul cu polen. Aveţi nevoie de 1 banană, 1 măr, 1 portocală, 1/2 cană de baby spanac, 1/2 cană lapte de migdale şi 1 lingură de polen proaspăt.