Gasiti frecvent in cartile de bucate ca trebuie sa folositi seminte si nuci hidratate. V-ati intrebat ce inseamna aceasta hidratare mai exact si la ce va ajuta procedura?
Haideti sa vedem pe scurt de ce este bine sa lasam nucile si semintele in apa si care este timpul corect de hidratare pentru fiecare categorie in parte.
Se pare ca o perioada de inmuiere sporeste considerabil cantitatea de proteine, minerale, vitamine si enzime din seminte, nuci si samburi. Chiar cu 300%-1200% . “Sfatuiesc mereu ca nucile sa fie hidratate, in primul rand pentru a le trezi enzimatic si pentru a usura digestia lor. In momentul in care le punem in apa pentru minim 4 ore, nucile devin mult mai usor de asimilat si ne putem bucura din plin de nutrientii pe care ii contin. Si nu in ultimul rand, prin inmuiere neutralizam fitatii si inhibitorii enzimatici”, a declarat Tania Bordianu.
Atunci cand cream conditii optime pentru cresterea semintelor, enzimele sunt eliberate si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple. In urma acestei actiuni, elementele nutritive devin mai usor de digerat si asimilat, iar sistemul nostru digestiv are de facut o munca mai usoara.
De cat timp este nevoie pentru hidratare?
Va recomandam sa hidratati orice tip de nuci, precum nucile romanesti, migdalele, caju, macadamia. De asemenea, se pot hidrata si semintele, insa nu este obligatoriu. Este indicat sa lasam nucile in apa intre 4 si 8 ore, iar semintele, intre 1 si 2 ore.