De la oraş la ţara sau invers? Care ar fi ascensiunea în viziunea dumneavoastră? Myra şi Drew Goodman, doi tineri crescuţi în centrul oraşului New York, au decis fără să clipească să se mute într-o zonă liniştită, în mijlocul naturii, departe de zgomotul neîncetat al traficului şi feriţi de orice urmă de poluare.
Au ales să stea în nordul Californiei, într-o zonă rurală numită Carmel Valley, renunţând la viaţa frumoasă pe care o duceau în unul dintre cele mai cochete oraşe din lume, pentru a-şi împlini un vis. Să cultive propriile legume şi fructe cu scopul de a duce o viaţă sănătoasă!
Au început prin a cultiva zmeură, pe care o vindeau la un stand de pe marginea drumului. “Îmi amintesc şi acum momentul în care am decis că nu vreau să cresc hrana noastră cu ajutorul chimicalelor. Am luat această hotărâre la două zile după ce ne-am mutat în Carmel Valley. Ţin minte că stăteam lângă mica fermă de zmeură, înconjurată de munţi frumoşi, verzi şi tot ce aveam în împrejurimi era un miracol. Eram departe de apartamentul meu de la etajul 11, din Manhattan, însă, într-un final, am simţit că am ajuns acasă. Am ştiut că nu trebuie să sufocăm această lume minunată cu chimicale periculoase. Drew a gândit acelaşi lucru, fapt pentru care am hotărât să practicăm încă de la început doar agricultură organică”, a povestit pentru TEDx Myra Goodman.
La început, cei doi au muncit de la răsărit până la apus, de luni până duminică, ocupându-se personal de fiecare treabă din gospodărie. În momentul în care scoteau recolta la vânzare, Myra şi Drew făceau şi o muncă de conştientizare a clienţilor asupra riscurilor la care se supun dacă se hrănesc cu alimente modificate genetic, stropite cu diverse chimicale sau crescute artificial. “Am vorbit cu fiecare cumpărător în parte şi i-am explicat de ce este bine să aleagă hrana organică. Nu mi-aş fi imaginat în acele momente ca voi deveni co-fondatorul celei mai mari companii din America de Nord ce se ocupă cu creşterea alimentelor organice”, a adăugat Myra Goodman. De-a lungul a celor 30 de ani de activitate, Earthbound Farm a trecut prin toate etapele de dezvoltare. În urma acestei experienţe, soţii Goodman au declarat că fiecare fermă organică în parte, indiferent cât de mică este, contribuie la revoluţia alimentaţiei sănătoase. Fiecare fermă în parte protejează sănătatea familiilor în a căror casă ajunge recolta şi oferă un viitor mai sigur muncitorilor care au grijă de calitatea roadelor pământului.
Încurajare în loc de critică
“Mai puţin de 1% din terenul agricol din America de Nord este organic. Acest procent ne arată o statistică îngrijorătoare, rezultând o suprafaţă de 99% teren agricol afectat de diferite chimicale. Micii fermieri sunt acuzaţi că nu respectă întocmai regulile agriculturii organice, fermele mari sunt acuzate că apelează la industrializare şi nu pot aduce pe piaţă o recoltă atât de bogată fără chimicale şi aşa mai departe. Îi asigur pe toţi consumatorii că o fermă organică nu poate fi industrializată.
Noi am învăţat regulile naturii şi am reuşit să atingem producţii record fără industrializare. Este nevoie să creezi un sol sănătos şi un ecosistem curat. Nu există soluţii organice pentru înlăturarea buruienilor sau a insectelor. De aceea, este nevoie de multă grijă pentru natură şi culturi. Aş sfătui pe fiecare în parte, în loc să critice, să încurajeze acest domeniu”, a completat administratorul Earthbound Fărm. Iniţial, soţii Goodman au reuşit să determine fermierii din America de Nord să producă mai multe alimente organice.
În prezent, aceştia au un nou scop. Să arate populaţiei cât de important este să renunţe la carne şi să consume mai multe legume. Dacă ei au reuşit, noi de ce nu am putea să contribuim la o lume mai curată şi mai sănătoasă? Lucrurile mici conduc către schimbări mari.
Cum recunoaştem produsele organice
Dacă doriţi să încurajaţi fermele organice din România va fi nevoie să achiziţionaţi produse pe al căror ambalaj este inscripţionat logo “ae”. “Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică”, ne informează autorităţile pe siteul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
îndrepte atenţia către o alimentaţie sănătoasă şi o viaţă trăită în armonie cu natura. Până la urmă ce contează mai mult în viaţă?!