Ghidul veganului Partea I: “Alegeti sanatos si fiti informati!”

By 06/10/2017Blog
Ghidul veganului

Ne-am gandit zilele acestea ca ar fi bine sa punem la dispozitia dumneavoastra cat mai multe informatii care pot tine locul unui ghid al veganului.

Ce inseamna aceasta dieta? Pe ce principii se bazeaza? Ce este bine sa mancam? De unde culegem informatii corecte? De unde ne putem procura alimente organice, cu adevarat hranitoare? Vom aborda subiecte care vor fi de folos persoanelor care doresc sa urmeze dieta vegana. De asemenea, speram sa aducem noutati si pentru veganii cu mai multa experienta.

Dictionarul explicativ roman ne spune ca vegana este “persoana care nu consuma si nu foloseste produse de origine animala”. Aceasta se deosebeste de vegetarieni, care includ in dieta si lactate. O alta categorie o reprezinta raw veganii, care se hranesc cu aceleasi alimente precum veganii, insa fara preparare la foc.

De ce sa consumati mai mult verde?

Este ok sa ezitati inainte de a alege sa renuntati definitiv la carne, mai ales dupa ce ani la rand ati consumat frecvent acest aliment. De ce sa faceti asta? Citind o serie de studii veti vedea cum carnea, mai ales cea procesata, imbolnaveste corpul. Studiul China de Colin Campbell si Thomas M.

Campbell este una dintre cartile care va vor contura corect o parere despre acest subiect. Colin Campbell impreuna cu fiul sau, Thomas, analizeaza in aceasta carte studii cu privire la relatia dintre dieta si boala. Veti afla ce spune stiinta despre consecintele consumului de proteina animala. Pe scurt, va putem spune ca alimentele pe baza de carne sunt toxice. In momentul in care este digerata, carnea elimina o serie de acizi care afecteaza tesuturile. Carnea creeaza un mediu acid in organism, iar aceasta aciditate este cauza tuturor bolilor.

De asemenea, carnea elimina calciul din organism, creste nivelul colesterolului si nu permite absorbtia manganului. Tot aceasta este injectata cu hormoni de crestere, antibiotice si alte substante chimice care duc in aceeasi directie, respectiv imbolnavirea corpului. Cel mai grav este ca aceasta boala se traduce de regula prin cancer.

A scoate carnea din meniu nu inseamna a priva organismul de proteine. Puteti oferi corpului aprotul necesar de proteine consumand alimente precum fasolea, tofu, linte, orez salbatic, naut, migdale, seminte de chia, fulgi de ovaz, caju, seminte de dovleac, cartofi, spanac, porumb, avocado si broccoli. Pentru trei retete gustoase, bogate in proteine, puteti citi articolul http://www.camaracumerinde.ro/trei-retete-delicioase-cu-naut-carnea-vegetarienilor/.

Enzimele – scanteia vietii

In vegetale intalnim o concentratie mare de enzime, elemente responsabile de fiecare reactie chimica din corp. Organismul consuma enzime pentru a digera si metaboliza alimentele ingerate. “Ce sunt ele, de fapt, si in ce constau functiile lor? Este vorba de niste fermenti specifici; ei contin scanteia vietii si intretin viata vegetativa in celulele plantelor si animalelor.

Exista nenumarate tipuri de enzime; nu numai ca ele sunt caracteristice oricarei specii de plante si animale, ci imprima, totodata, oricarei fiinte, particularitatea ei specifica, cladesc organele acesteia si le mentin intr-o permanenta activitate. Acestea sunt administratorii si executorii pe care natura i-a pus in orice creatie vie.

Ele dirijeaza procesele chimice in fiecare organ al omului, al animalelor si plantelor, ca si cum ar putea gandi. In corpul uman exista doua tipuri de enzime. Dintr-o categorie fac parte asa-numitii fermenti. Ei sunt secretati de glandele digestive si reglementeaza digestia.

Celelalte, enzimele propriu-zise, exogene sunt cele care ne intereseaza. Acestea produc in organsim actiunile sus-amintite si, indeosebi, realizarea metabolismului celular. De aici ne putem da seama de enorma insemnatate a enzimelor pentru sanatatea noastra. Sunt infinit mai importante decat vitaminele, care exercita mai curand functia de substante ajutatoare ale enzimelor si de curieri ai acestora”, ne spune Ernst Gunter in Hrana vie. O speranta pentru fiecare. Depozitul de enzime din corpul nostru are nevoie sa fie refacut in permanenta, de aceea este indicat sa consumam zilnic legume crude.

Enzimele din alimente sunt distruse atunci cand gatim la temperatura mai mare de 40 de grade. Acelasi lucru se intampla si cu mineralele si vitaminele din mancarea gatita.

Astazi am facut o mica introducere in lumea veganismului. Am pus pe foaie definitia veganismului si am aflat de ce este important sa avem o alimentatie bazata pe legume si fructe, in special crude. Ne intalnim cu noi informatii utile in partea a II-a. Pana atunci va dorim sa faceti cat mai multe alegeri sanatoase!

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…