Astazi ne-am propus sa vorbim despre usurinta cu care am luat decizia sa uitam de existenta produselor din lapte. Studii recente ne arata ca peste 70% din populatia lumii sufera de intoleranta la lactoza. Afectiunea este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara si este intalnita la orice categorie de varsta. Din cauza simptomelor “blande” este posibil ca multe persoane sa nu fi fost inca diagnosticate cu deficit de lactaza. Boala se manifesta mai mult prin disconfort sau chiar durere abdominala, balonare, flatulenta sau senzatie de satietate. Absorbtia scazuta a zaharului poate duce la o stare de hipoglicemie si oboseala.
Ce inseamna mai exact intoleranta la lactoza? Persoanele afectate nu pot asimila zaharul din lapte sau din preparatele pe baza de lapte. Organismul nu poate digera lactoza pentru ca nu are suficienta lactaza, enzima ce favorizeaza digestia. Drept urmare, nutritionistii ne recomanda sa ne modificam regimul alimentar. Este ideal sa puteti inlocui produsele din lapte sau, cel putin, sa reduceti consumul de alimente ce contin lactoza. Daca nu le scoateti definitiv din meniu, va recomandam sa consumati branzeturi maturate pentru ca sunt mai sarace in lactoza.
Persoanele cu acest tip de afectiune trebuie sa tina cont ca nu doar laptele de origine animala contine lactoza, ci si mezelurile preambalate, branza proaspata, iaurtul, supele la plic, ciocolata, inghetata, maioneza, mustarul, margarina, indulcitorii, unele sosuri, faina, anumite prajituri, torturi si alte produsele de patiserie.
Cu ce inlocuim produsele din lapte? Branzica de soia sau tofu poate inlocui cu succes branza din lapte de origine animala. Are un continut bogat in proteine si un consum regulat ne poate reduce nivelul colesterolului din sange. De asemenea, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului si previne imbatranirea prematura. Corpul nostru se va mentine tanar datorita izoflavonilor care au efect antioxidant si pot distruge radicalii liberi care ne “intoxica” organismul atacand celulele sanatoase. Branzica tofu este foarte hranitoare, aducand corpului un aport semnificativ de fier, calciu si vitamina E.
Camara cu merinde va invita sa incercati Salata greceasca cu branza tofu.
Stiati ca?
Branzica din lapte de soia este obtinuta prin acelasi proces tehnologic prin care laptele de origine animala devine branza.