Acizii grasi Omega 3 sunt considerati acizi esentiali si sunt direct responsabili de sanatatea corpului nostru. Va povesteam intr-un articol anterior ca proteinele contin in total 20 de aminoacizi, printre care se numara cei opt aminoacizi esentiali ce nu pot fi produsi in mod natural la nivel celular.
Acestia ajung in organism si sunt asimilati doar prin intermediul alimentatiei. Cei mai importanti sunt Omega 3 si Omega 6, aminoacizi care au grija de buna functionare a corpului uman. Astazi vom enumera zece beneficii ale acestora si vom afla care sunt cele mai bogate surse de Omega 3.
Beneficii
- Cresc nivelul de HDL, cunoscut si sub numele de colesterol bun.
- Scad nivelul de LDL, respectiv colesterol rau.
- Lupta impotriva depresiei. Puteti scapa de astenia de primavara cu ajutorul consumului de acizi grasi Omega 3.
- Ajuta la diminuarea inflamatiilor.
- Lupta impotriva aparitia aterosclerozei.
- Reduc riscul aparitiei atacului cerebral.
- Asigura o buna desfasurare a proceselor cognitive, protejand functiile creierului. Totodata, contribuie si la performanta memoriei.
- Impiedica aparitia bolilor cronice.
- Scad tensiunea arteriala.
- Impiedica aparitia cardiopatiei ischemice (suferinta muschiului cardiac).
Simptome
Ne putem da seama ca avem deficit de Omega 3 daca ne simtim obositi, avem o stare permanenta de slabiciune, trecem frecvent de la o stare la alta sau simtim ca ne cuprinde o usoara depresie. De asemenea, o piele uscata, circulatia sanguina deficitara si aparitia problemelor cardiace ne pot semnala un deficit de acizi grasi Omega 3.
Surse de Omega 3
Ne putem lua aportul necesar de acizi grasi Omega 3 din uleiurile vegetale (masline, soia, in, rapita), legumele cu frunze verzi (spanac, salata), seminte de in, de canepa, seminte de dovleac, nuci si produse pe baza de soia.