Dupa o luna plina de iubire, imbratisam o luna dedicata frumusetii si feminitatii. Astazi am vazut o multime de zambete pe chipul doamnelor si domnisoarelor care au primit o floare sau care purtau un martisor in piept. Este ziua in care acestea se simt apreciate si am creat un martisor dulce care sa le si rasfete. Bomboanele trufe au fost preparate la Camara cu Merinde special pentru 1 martie si au in compozitie caju, fulgi de cocos, miere si vanilie. Gustul lor minunat ofera o stare de bine fara a crea mustrari de constiinta ca s-a depasit limita obisnuita de calorii. Ba mai mult, micile cadouri dulci vor aduce in dar sanatate.
Fiecare ingredient in parte contribuie la buna functionare a organismului. Caju are nota zece cand vine vorba de prevenirea cancerului de colon si a bolilor de inima. De asemenea, este utilizat frecvent in diete, fiind un aliment bogat in fibre. Chiar daca are un continut crescut de grasimi, acestea sunt considerate „grasimi bune”. Aroma bomboanelor este intensificata de nuca de cocos, care are capacitatea de a reface tesuturile deteriorate, oxidate si contribuie la buna functionare a sistemului nervos. Mierea are un merit deosebit atat pentru gustul fin al martisoarelor, cat si pentru efectele benefice. Aceasta previne infectiile tubului digestiv, cailor respiratorii, pielii si mucoaselor. Mierea este prietena aparatului digestiv. Ea accelereaza metabolismul si digestia, ajuta la functionarea tranzitului intestinal si la eliminarea toxinelor din organism. La reteta am adaugat si un strop de vanilie, esenta care alunga stresul, combate anxietatea, scade aciditatea gastrica si intareste sistemul imunitar. Pana pe data de 8 martie va asteptam la Camara cu Merinde sa descoperiti specialitatile vegetariene si raw vegane care pot face ziua mai dulce doamnelor si domnisoarelor dragi dumneavoastra.
Cu folclorul in suflet!
Desi traim intr-o epoca moderna, pastram in suflet traditiile si astazi ne-am amintit cu drag simbolul martisorului. George Cosbuc a descris martisorul ca fiind un simbol al soarelui primaverii, un simbol al focului, al luminii, aducator de frumusete si iubire. In folclor, anotimpurile sunt reprezentate in culori. Primavara este caracterizata de culoarea rosu, iar iarna de alb. 1 Martie este ziua care impleteste cele doua anotimpuri si astfel a luat nastere snurul de culoare alb-rosu. De ce purtam martisorul in piept? Tot George Cosbuc ne spune ca in acest mod suntem mai aproape de soare. Folclorul ne invata ca rosul simbolizeaza focul, sangele si soarele, elemente asociate cu vitalitatea femeii, iar albul reprezinta spuma apelor, norii, elemente asociate cu intelepciunea barbatului. Astfel obtinem un duo inseparabil: femeia si barbatul. Martisorul mai are rolul de a proteja gingasia si sensibilitatea femeii.
Martisorul este purtat de obicei pana in ziua in care primavara prinde putere, pana cand vin berzele, randunelele si pana cand infloresc copacii. Se spune ca daca veti lega snurul de o ramura inflorita, veti avea un an norocos si imbelsugat.
Va dorim o primavara cu mult soare!