Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase afecţiuni este nevoie să consumăm cât mai des această legumă cu proprietăţi multiple. Am avut curiozitatea să aflăm de ce sfecla roşie nu face parte zilnic din meniul populaţiei şi multe persoane ne-au spus că ar mânca mai des, însă nu este un ingredient uşor de inclus în reţete. Specialistul în nutriţie, Tania Bordianu, ne-a venit în ajutor cu câteva preparate savuroase pe bază de sfeclă roşie, uşor de gătit.
Hummus cu sfeclă roşie. Vă sunt necesare următoarele ingrediente: 2 căni de năut fiert, 1 sfeclă roşie medie crudă, 3-4 căţei de usturoi, 2 linguri de pastă de susan, 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, sare, piper, 1/2 cană de zeamă de la năutul fiert (pentru o consistenţă mai cremoasă). Năutul fiert se scurge de zeamă, se pune în robot împreună cu celelalte ingrediente şi se amestecă până când compoziţia devine o pastă. Dacă iese prea uscat, putem adăuga puţină zeamă de la năutul fiert.
Borş Roşu. Aceasta este o reţetă ucraineană, adaptată de Tania. Aveţi nevoie de 1 sfeclă roşie mare, 1 morcov, 1 ceapă, 1 ţelină mică, 1 cană de fasole fiartă, 3 linguri de ulei de măsline, 1 cană de borş acru, 3 litri de apă, 1 lingură de cimbru uscat, sare neiodata şi pătrunjel proaspăt. Se toacă ceapa, morcovul, ţelina şi sfecla. Se pun toate legumele în cratiţă cu 3 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de apă şi se sotează 10-15 minute. Se adaugă apa peste legumele sotate, fasolea fiartă bine scursă, borşul acru şi sarea. Se lasă la foc mic 20 de minute. La final se adaugă cimbru uscat şi pătrunjel proaspăt.
Salată de sfeclă. Pentru preparare vă sunt necesare 1 sfeclă roşie mare (350g), 60g frunze rucola, 60g frunze de baby spanac, 1 ceapă roşie mică, 3 castraveţi muraţi, 200g de mazăre verde (decongelată), zeama de la 1/2 de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline, sare cu ierburi aromatice. Sfecla se fierbe sau se poate folosi crudă. Dacă a fost fiartă se lasă la răcit şi apoi se taie cubuleţe. Mazărea se lasă într-un vas separat la decongelat. Între timp se taie ceapa şi castraveţii muraţi. Se spală bine frunzele şi se scurg. Într-un vas mare amestecăm rucola, baby spanacul, ceapa tocată, castraveţii muraţi, sfecla şi mazărea decongelată, scursă bine de surplusul de apă. La final adăugăm sucul de lămâie şi uleiul de măsline.
Cartofi dulci cu sfeclă şi quinoa. Aveţi nevoie pentru această reţetă de 2 cartofi dulci, 1 sfeclă roşie mare, 1/2 cană de quinoa fiartă, 1 lingură de oţet balsamic, 2 linguri de ulei de avocado, pătrunjel şi sare. Cartofii şi sfecla se curăţă, se taie cubuleţe şi se pun la cuptor pentru 20 de minute, la 180 grade. Când legumele sunt coapte, se amestecă cu quinoa fiartă, ulei, oţet balsamic, sare şi pătrunjel tocat.
Smoothie diuretic. Acest suc este recomandat în special persoanelor care au probleme cu retenţia de apă. Vă sunt necesare 2 felii de sfeclă roşie crudă, 1/2 de lămâie, 1 legătură de pătrunjel şi 1/2 pahar de apă. Se pun toate ingredientele în blender şi se pasează.
Vă dorim poftă mare!