Vă invităm să intrați pentru câteva minute în povestea Mădălinei Zaharia, features editor al revistei Marie Claire, o persoană deosebită, plină de energie și bună dispoziție, care, într-un mod natural, a adoptat stilul de viață vegetarian.
Când ai decis să urmezi un regim vegetarian?
În 2012, prin primăvară. Nu mi-am propus să devin vegetariană, ci doar să văd cum mă simt dacă nu mănânc carne o lună. Și m-am simțit extraordinar! De fapt, eu nu am iubit niciodată carnea foarte tare, îmi plăceau aripioarele de pui pe care le mâncam cu colegii în pauza de masă, ciolanul afumat care mergea de minune cu fasolea și micii. Dar acum pot să zic că era mai mult o obișnuință decât o plăcere. Pentru că la jumătate de an de când am renunțat la carne, am încercat să văd dacă mai găsesc aceeași plăcere în mâncatul ciolanului afumat și trebuie să vă spun că nu mai avea niciun gust! N-am putut să mănânc nici măcar o gură.
Ce te-a făcut să dorești schimbarea?
M-am gândit că poate ar fi bine să îmi ascult corpul. Mi-am dat seama că pe parcursul vieții existaseră mai multe alimente pe care nu le puteam mânca sau nu le mâncam cu plăcere și care se dovedeau a nu fi benefice. Aici intră și carnea. Niciodată n-am pus mâna cu drag pe o bucată crudă de carne și îmi era foarte greu să o gătesc chiar și pentru copii. Așa că renunțarea a venit firesc. Mai întâi am avut motive de natură etică – de ce trebuie să moară cineva ca să mănânc eu? Apoi, am înțeles că până și povestea cu proteinele animale e un mit. Corpul nostru nu are nevoie de proteine animale, pe care oricum le absoarbe în cantitate foarte mică din carne, dar se alege în schimb cu o cantitate impresionantă de toxine. Carnea este foarte acidă, corpul muncește din greu să alcalinizeze țesuturile și să scoată toxinele de care vă spuneam. Nu mai zic de poluarea care rezultă de pe urma industriei crescătoare de animale… Motive sunt foarte multe, dar din păcate mulți dintre noi refuză să le vadă.
Ce surse obișnuiești să consulți pentru acest stil de viață?
Așa cum spuneam, îmi ascult corpul, ceea ce înseamnă că nu caut prea multe informații despre acest stil de viață. Pe mine nu mă sperie ce cred unii sau alții despre vegetarieni, ce se speculează pe seama acestui stil de viață, deci nu caut neapărat informații. Dacă îmi pică în mână o rețetă sau dacă găsesc un articol interesant sigur că le studiez, dar nu am o sursă clară de informații. Și apoi mai am prietenii cu care împărtășesc aceeași viziune și îmi sunt de ajuns. Orice întâlnire este savuroasă și mă îmbogățește teribil din acest punct de vedere.
Ce țară vizitată consideri că este cea mai vegan friendly?
Eu găsesc în orice țară ce să mănânc, întotdeauna garniturile sunt o opțiune, salatele de asemenea. Fructe și legume proaspete găsim oriunde, nu mi-am făcut niciodată probleme și nici nu pot să zic că am resimțit diferențe între România și țările în care am călătorit până acum. Probabil că am și avantajul că nu mănânc mult! J
Deși locuiești în București, știm că o parte din sufletul tău este în Constanța, locul unde ai copilărit. Care sunt diferențele dintre cele doua orașe când vine vorba de diversitatea ofertei și restaurantele cu specific vegetarian?
În Constanta nu am frecventat restaurante vegetariene, probabil pentru că nici nu am mai ajuns de mult pe acasă. Iar când am ajuns, am fost pe mare fugă. În București stăm mult mai bine la acest capitol și este mult mai ușor să găsești un restaurant vegetarian, o cofetărie sau chiar restaurante care îți livrează direct acasă mâncarea vegetariană preferată.
Care este rețeta preferată și cum o prepari?
Îmi plac foarte mult smoothiurile pe care le prepar după o rețetă simplă: fructe congelate, o banană, apă și, uneori, puțină miere. La fel de mult iubesc și avocado-ul, pe care îl prepar simplu, cu roșii, sare și ulei extravirgin de măsline. De când am devenit vegetariană, iubesc mai mult mâncărurile simple, dar savuroase. Nu pot să spun că nu mă bucur și de sărmăluțe, dar tot vegetariene. Sunt atât de bune și hrănitoare că nu le-aș da pe cele cu carne niciodată.
Ce îmbunătățiri ai simțit la nivel fizic și psihic?
Mă simt bine în pielea mea, am mai multă energie, sunt conștientă de ceea ce mănânc și știu ce îmi face bine și ce nu. Pentru mine, vegetarianismul este forma supremă de respect pe care i-o pot arăta corpului meu, vieții în toate formele ei și mediului înconjurător. Mă simt incredibil de bine și fizic, și psihic.
Ce replică cu privire la vegetarieni te-a intrigat cel mai mult?
Întrebarea întrebărilor este „din ce îți iei proteinele?“ De parcă vaca sau calul ori elefantul, animale care au sute de kilograme de mușchi, mănâncă carne pentru a-și face această masă musculară. Sau grija unora că o să mă apuce depresia, lipsită fiind de nu știu ce vitamine din grupul B. Știu sigur că sunt mai optimistă decât toți carnivorii pe care i-am cunoscut până acum, așa că nu îmi fac griji nici în această privință. Sunt fericită că am ales acest stil de viață și mă bucur să văd că sunt din ce în ce mai mulți oameni conștienți de dieta pe care o au și de implicațiile acesteia asupra stării lor de sănătate.
Îți multumim pentru interviu și bucuria cu care vorbești despre bucătăria vegetariană!
Vă mulțumesc și eu! J