Maca este radacina unei plante care creste in Peru, Bolivia, Paraguay si Argentina. Aceasta poate fi consumata atat ca aliment, cat si ca planta medicinala, fiind un bun afrodiziac bogat in elemente nutritive.
“Pentru incasi, maca era o planta sacra, un aliment complet, care permitea populatiei sa reziste mai usor intemperiilor vremii de pe inaltele platouri ale Anzilor. Planta are un continut ridicat de proteine, aminoacizi (arginina, histidina, fenilalanina, treonina si tirozina), glucosinolati (glucotropaeolin, m- şi p-metoxiglucotropaeolin), alcaloizi imidazolici (lepidilinele A si B), flavonoide, antociani, isopteropodin, carbolina, saponine, steroli (sitosterol, stigmasterol), taninuri, acizi grasi nesaturati, vitamine (B1, B12, C, E si K), oligoelemente (Ca, Fe, Mg, K, P, Zn) si ulei esential”, ne povesteste expertul in nutritie, Tania Bordianu.
Haideti sa descoperim zece beneficii ale acestei plante minune.
- Maca sustine buna functionare a metabolismului, a sistemului nervos, a inimii si a psihicului.
- Planta imbunatateste activitatea secretorie a glandelor sexuale, atat la barbati, cat si la femei. De asemenea, aceasta creste libidoul.
- Zincul, iodul si acizii grasi esentiali echilibreaza hormonii sexuali.
- Daca aveti un tonus scazut este indicat sa consumati acest superaliment. Va imbunatateste tonusul si va sporeste vitalitatea.
- Maca este renumita pentru energizarea organismului. Aceasta creste rezistenta fizica si ofera corpului energie si vigoare.
- Planta va ajuta la mentinerea densitatii oaselor. Aceasta contribuie la asimilarea calciului in organism, prevenind astfel aparitia osteoporozei.
- Ajuta la imbunatatirea memoriei.
- Maca are proprietati antioxidante. Prin consumul regulat al acesteia puteti preveni aparitia bolilor cronice. Radacina ajuta la scaderea nivelului de colesterol si intareste sistemul imunitar.
- Planta creste capacitatea organismului de a face fata stresului cotidian.
- Nu in ultimul rand, maca este un aliment foarte hranitor. Este o sursa importanta de vitamine, minerale, carbohidrati, fibre, proteine si grasimi.
Tania ne recomanda sa utilizam acest aliment fie la prepararea dulciurilor, fie ca ingredient in smoothie-ul de dimineata.