Quinoa, cunoscuta si sub denumirea populara de „talpa gastei”, este cultivata pentru semintele sale comestibile. Quinoa se afla la granita dintre erbacee si cereale, tinand cont de elementele nutritive din compozitia sa.
Semintele de quinoa aduc organismului un aport mare de proteine, mai mare decat in cazul orezului brun,cartofilor si orzului. Pachetul complet de aminoacizi esentiali reuseste sa refaca si sa dezvolte tesuturile organismului. Este important sa cunoasteti ca nu contine gluten. Quinoa este ideala pentru persoanele cu intoleranta la lactoza pentru ca are in compozitie calciu. Le mai numim seminte „magice” datorita bogatiei de vitamina A, B, B6, C, D, E, K, riboflavina, acid folic, fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, cupru. Semintele de quinoa au grija de sanatatea dumneavoastra, astfel: ajuta la tratarea migrenelor, avand un efect de dilatare a vaselor de sange, totodata scad riscul de hipertensiune arteriala, sunt usor de digerat, reduc cantitatea de grasimi din sange, intaresc sistemul imunitar si cel osos.
Nutritionistii recomanda mamicilor sa inlocuiasca budinca de ovaz din alimentatia bebelusilor, cu cea de quinoa. Acest preparat ajuta la dezvoltarea sanatoasa a copiilor.
Cum preparam semintele de quinoa?
Inainte de a le gati trebuie sa le lasati in apa timp de 15 minute pentru a indeparta stratul toxic de saponina, ce se afla la suprafata plantei. Quinoa se poate prepara la fel ca orezul. Pentru un mic dejun gustos, pregatiti o cana de quinoa, fiarta in doua cani de apa, adaugati nuci si fructe uscate. Va puteti juca cu o lingura de miere, dulceata sau seminte, dupa gust. Va dorim pofta buna!